Blog

За среброто в козметиката

by in Здраве септември 29, 2021

Въпросът защо среброто се добавя в козметиката представлява интерес за мнозина. Може би поради магическите свойства на метала, или този елемент има някакво полезно свойство?

Ще разберем статията: каква е тайната на среброто, влияе ли присъствието му в състава на продуктите на тяхната цена и защо козметиката със сребро е особено популярна при мъжете.
Всъщност в козметиката се добавя сребро,не за да се повиши цената на продукта, просто този метал е надарен с много полезни свойства за кожата. Бактерицидните и противовъзпалителните свойства на среброто са известни от векове. Антисептичното свойство на среброто е научно доказано в края на 19 век и оттогава сребърният нитрат се използва за дезинфекция. Малко по -късно козметичната индустрия отбелязва отличните свойства на среброто и този елемент е чест „гост“ на различни козметични формули.

Не цялото сребро може да бъде „вмъкнато“ в състава на продукта и да се надяваме на резултата. Въпреки че, ако си спомните старите времена, тогава в ума ви идват сребърни лъжици и монети, които създават тази вълшебна сребърна вода. Дали това е мит или е вярно, че среброто „работи“?

 

 

Сребърна монета – талисман срещу чревни разстройства!
Първоначално интересните свойства на среброто са били използвани за дезинфекция на храни и напитки. Известно е, че през 326 г. пр. Н. Е., по време на поход в Индия, армията на Александър Велики е обхваната от епидемия от стомашно -чревни заболявания и само обикновените войници, които пият вода от тенекиени съдове, се разболяват. Командирите на войските са пиели от сребърни чаши и бокали и са останали здрави. Разбира се, не говорим за възстановяване на вече болните, а за антисептичните свойства на среброто. Вече в наше време е доказано, че металът дължи полезните си свойства на своите йони. Благодарение на тях водата в сребърната купа се дезинфекцира.

Александър Велики. Източник на снимка pinterest.ru

 

Първите заселници на Америка са знаели за свойствата на среброто. Движейки се из горещата савана, те потапят сребърна монета в мляко и по този начин предотвратяват вкисването на продукта.

Друг път, по време на строителството на пътя Бирма-Асам, избухва епидемия от холера, тя е спряна от англичанина Р. Бентън, който дава на работниците вода, дезинфекцирана със сребро. Най -вероятно такива факти укрепват вярата на неграмотните хора в чудодейните свойства на този метал.

Древни монети. Източник на снимка pinterest.ru

 

 

Нека силата на луната бъде с вас!
Обикновените хора вярват в чудодейната сила на среброто, а митологията подкрепя тези преценки. Така например се смята, че сребърните куршуми или сребърният кол могат да убият на място вампири, магьосници, вещици, върколаци и други представители на другия свят. А среброто със сигурност ще ви спаси от злото око, магьосничеството, лошото влияние, злия дух. Сребърните амулети се използват активно дълго време и човекът, който ги носи, е под закрилата на Луната. Между другото, мнозина вярват, че именно заради Луната среброто има свръхестествени сили. Дори инките говорят за среброто не като за метал, а за божествен елемент, давайки му подходящото име – „Сълзите на Луната“. И алхимиците са на същото мнение. От древни времена металът се смята за женствен и олицетворява такива качества като чистота, красноречие и целомъдрие. Този студен химически елемент е свързан с богинята на луната Даяна. Между другото, среброто се нарича металът на кралиците.

 

Среброто е избор на генерали, воини и персийски царе 👑
В продължение на много векове среброто се смята за метал не само на кралиците, но и на кралете. Мъжете избират този метал заради скромния му блясък и заради „мъжкото“ си разположение. Генералите, големите воини, персийските царе предпочитат този метал.

 

 

 

 

 

Среброто също играе огромна роля в козметичните продукти за мъже.
Съставът включва не само сребро или сребърна вода, колоидното сребро се използва в козметиката – това е разтвор с много малки частици сребро (размерът им не надвишава 1 nm). Именно тези частици, заедно със стабилизиращи компоненти, се използват и в козметичните формулировки. Поради микроскопичния си размер, сребърните йони проникват дълбоко в кожата, в същото време колоидните сребърни йони са проводници на активни вещества в дълбоките й слоеве.

Ефектът на среброто върху кожната микрофлора има редица положителни ефекти.
Поради дезинфекционните свойства на сребро, такава козметика предотвратява възпроизводството и разпространението на патогенни бактерии.
Среброто успокоява кожата, облекчавайки зачервяването. Ефектът е особено забелязан в борбата с акнето.
Козметиката „Silver“ осигурява на кожата защита от външни фактори.
Сребърните йони стимулират регенерацията на кожата и насърчават нейното активно възстановяване. Насърчаване на зарастването на рани, порязвания, пукнатини.
Защитата от слънцето е друг плюс на сребърната козметика. То помага за защита на кожата от фотостареене.
Освен това среброто действа като консервант, удължавайки срока на годност на козметиката.
По този начин, използвайки козметика със сребро в състава, можете не само да решите проблемите на кожата, но и евентуално да придобиете покровителството на Луната!

Вярвате ли в силата на среброто? Използвали ли сте козметика със сребро?

 

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

    Кошница