Blog

Спорт след пандемията: откъде да започна?

by in Здраве април 8, 2021

Системността и постоянството  са важни елемети на спорта за да се постигат отлични резултати. През последните месеци дисциплината е разрушена и много от хората са лишени от мотивация. Сега когато  фитнес клубове  са отворени, много искат да си върнат своя тонус на тялото, и на духа – бодрост.

Връщането към тренировките след дълга почивка ще бъде също толкова трудно както физически, така и психически. Трябва да се знае, че да се върнем към спорта по техниката „от покой към пълно натоварване“ не е необходимо, защото този подход е много травматичен и неефективен.

 

Стъпка по стъпка инструкции за връщане към спортните тренировки:


Откажете се от  техниката „от покой към пълно натоварване“

1. Важно е да се приеме и да се обмисли фактът, че по време на отсъствието на физическа активност (в областта на спортната наука тази концепция се нарича терминът „Разтрениране“) в тялото са настъпили промени, а именно:

 • Кръвният обем е намалял;
 • Нивото на адреналин е намаляло и с него и количеството на кислородната консумация от мускулите, следствие от това е намаляването на издръжливостта на тялото;
 • Дихателната система е намаляла, сега дихателните мускули изискват повече кислород и „отнемат“ от другите мускули;
 • Повишено количество мазнини, тъй като вече не се използва като източник на енергия;
 • Силовите възможности -макар и не критично, но са  намалели.

Така че се настройте веднага, че в две занятия , да си върнете  предишната  форма няма да стане. Без значение колко силна е „мускулната ви памет“ ! През този период тялото, всяка от клетките , повече от всякога, се нуждаят от подкрепа.

Трябва ти протеин. Качествен!

Протеинът е строителен материал за цялото тяло, който участва в абсолютно всички метаболитни процеси, това е основата на живота! Експертите препоръчват да се поддържа баланс между източници на протеини: 55% – животински протеин, 45% – растителен.

Корпорацията „Тианде“ е разработила коктейли от колекцията EcoDeViva, като се имат предвид всички препоръчани пропорции.

 • „интелигентни „, „спортни“ и „възстановяващи“ аминокиселини, включително комплекса FSAA;
 • антиоксиданти и витамини (между другото, те съдържат рядък суперантиоксиден астаксантин);
 • естествени безопасни „източници на енергия“ (екстракт от гуарана и L-карнитин L-тартарат) и много други важни вещества.

2. При спланирането на програмата за тренировки, помислете за много важно правило – ПОСТЕПЕННОСТ


Увеличавайте постепенно натоварванията

Обърнете повече внимание на загряване, не пренебрегвайте  програмите  и упражненията за начинаещи (дори ако сте напреднал спортист), започнете с тях. Имайте предвид, че мускулната тъкан  по-бързо реагира на натоварването  и увеличава в обема си, сухожилията и ставите се връщат към предишните нива много по-бавно.

По време на загряването, трябва да затоплите ставите и сухожилията и да подготвите тялото си за по-нататъшни натоварвания. Използвайте Крем за тяло Течен пластир преди загряване, за да подпомогнете затоплянето на мускулите и сухожилията.Съставът му включва най-„ставните“ компоненти: етерични масла от канела, карамфил и ела, екстракти от червен пипер, мартиния ароматен, корен от девесил, прополис, камфор и ментол.

Има голяма вероятност, когато се върнете към дейности с висока интензивност (които преди това лесно сте издържали) тялото ви да изпита дискомфорт или дори да реагира с болка. Важно е да се разбере, че по време на периода на адаптация тялото изпитва стрес и този стрес може да се превърне не само в усещане за болка в мускулите, но и в травма.

За да се предотврати неприятен момент или във времето да реагира на мускулни болки, имате на разположение специални фитопачове при дискомфорт в ставите и мускулите.

 • Wutong“ означава „без болка“ на китайски. Съдържа 75% от компонентите с обезболяващи свойства, 25% – противовъзпалителни.
 • Yankang“ се превежда като „здрави стави“. Съдържа 75% съставки, известни със своите противовъзпалителни свойства и 25% за облекчаване на болката. Между другото, този пластир има кумулативен ефект и е ефективен дори когато проблемът е станал хроничен.

Фитопачовете работят меко и интензивно,  отнасят се към  средствата на трансдермалната терапия: просто залепете лентата върху проблемната област (болка, натъртване, разтягане) в продължение на 8-12 часа.

Използвайте тези прости препоръки и нека тялото ви да се върне във форма, докато движенията ви бъдат удоволствие!

 

 

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  Кошница